ПРОФИЛИРАНА ГИМНАЗИЯ ЗА РОМАНСКИ ЕЗИЦИ „Г. С. РАКОВСКИ“ ПРАЗНУВА ДВОЕН ПРАЗНИК

Spread the love

На 12 май 2021 година ПГРЕ „Г. С. Раковски“ отбеляза своя патронен празник и изпрати тържествено своите 179 зрелостници. Денят беше предшестван от поредица инициативи на учениците и учителите по история, по БЕЛ и по изобразително изкуство. Вътрешноучилищният литературен конкурс събра творческите идеи на десетки ученици, които посветиха на личността и делото на своя патрон Г. С. Раковски  и на гимназията, в която са избрали да учат, свои стихове, обръщения, видеоклипове. Във връзка с кръглата годишнина – 200 години от рождението на Раковски – събраха 200 изречения, отговор на въпроса „Какво е за мене Раковски?“ Съвместно с преподавателите си по история подготвиха презентации за тази бележита личност. Под ръководството на преподавателите по изобразително изкуство подредиха изложба с портрети на Раковски, с икони и пейзажи – така обогатиха къта на Раковски и му придадоха празничен вид.

Акцентите в празничния ден бяха два – тържественото изпращане на випуск 2021 в двора на училището и благотворителният концерт в Летния театър. Зрелостниците се събраха за своя последен час на класа, за да се сбогуват със своите класни ръководители. Учениците от 9.клас бяха подготвили малки изненади, след което всички излязоха на двора за тържествено предаване на училищното знаме и последни прощални думи. Поздравления към зрелостниците поднесоха Директорът на гимназията – г-жа Р. Георгиева, председателят на Обществения съвет – г-жа Р. Йовчева, както и представител на единайсетокласниците. Символичен жест на полета на завършващите към житейските върхове беше пускането в небето да полетят разноцветни балони с надписи 200 години Раковски и ПГРЕ Випуск 2021.  Повод за гордост на завършващите беше дългоочакваният сборник с разкази на английски език – Finders keepers & other stories. Проектът по творческо писане, започнал по време на пандемията през 2020 година и преминал изцяло под формата на онлайн обучение, се увенча с 22 разказа, които  пренасят читателите в измисления свят на героите,  който независимо дали е дистопичен, футуристичен, фантастичен, печално или смешно реалистичен, ни връща към конфликтите на нашето съвремие понякога с брутална сила. Целта на създателите на сборника е не само да разпространят идеите си, но и да продължат благотворителната инициатива на випуск 2019, които дариха средствата от техния сборник Stories under the radar за следващ подобен творчески проект и така  дадоха начален тласък за изява. Зрелостниците приканиха своите съученици, учители и родители да се включат в разпространението на книгата, за да продължи традицията  и следващият випуск от млади творци да получи своя шанс за изява.

Кулминация на празника беше благотворителният концерт, който продължи станалата вече традиционна инициатива на Ученическия съвет „Деца помагат на деца“. Целта на зрелостниците беше да помогнат на Центровете за настаняване от семеен тип в град Бургас. Талантливите певци и танцьори от гимназията, подкрепени от любимата на всички младежи певица Веси Бонева, успяха да съберат почти 5000 лв, които дариха на децата, лишени от родителски грижи, и така показаха своята съпричастност и гражданска позиция. Вълнуващ финал на концерта беше голямото българско хоро, което обедини всички в Летния театър в една общност с благородна кауза.

Тази година с отличен успех завършват дванадесети клас 40 ученици. Очакваме достойното представяне на всички дванайсетокласниците от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ на предстоящите зрелостни изпити.