Европейски ден на езиците

Spread the love

European Day of Languages 26.09.2023

През 2001 г. по инициатива на Съвета  на Европа, 26 септември е обявен за Европейски ден на езиците. Целта е да се насърчи езиковото многообразие и изучаването на чужди езици.

 За поредна година в ПГРЕ „Г.С.Раковски ” 26 септември – Европейският ден на езиците – бе отбелязан с различни инициативи  с цел  да се популяризира богатото езиково и културно многообразие в Европа и да се окуражи изучаването на чужди езици.

Както обикновено, през цялата седмица от 25 до 29 септември учителите по чужди езици и техните ученици от всички випуски празнуваха в клас. В 8 клас една от задачите бе да се запознаят с историята и целите на деня на езиците. Децата научиха и интересни факти за различните езици и се потопиха в предизвикателствата на френския език чрез разнообразни игри.

В часовете по английски език в 9, 10, 11 и 12 клас учениците обсъдиха защо се чества този ден, какви и колко езици се говорят в Европа, както и какви са ползите от изучаване на различни езици. Езиковите часове преминаха и в търсене на информация – в 9 клас попълваха работни листове с актуални данни за различните европейски държави (местоположение, столица, валута, национален флаг, традиционни ястия, носии и обичаи), а в 11 и 12 клас проучваха факти за знаменити личности-полиглоти. Някои 9-ти класове четоха, представяха или превеждаха пословици и поговорки на двата чужди езика, които изучават в училище,  в други екипно изработиха постери със знамена на европейските държави. В 12 клас бе повдигната и темата за ползата от изучаване на идиоми и трудностите при превода им, както и за езика на жестовете и доколко интернационален е той.

Учениците от всички випуски с ентусиазъм се включиха и в много интерактивни игри, съставени от техните учители:  European Day of Languages Kahoot! & EDL Quizizz, European Cities Quizizz, Who wants to be mulitilingual, What do you think the future of English is? – discussion randomiser, Mind your language! Quizizz, които можете да намерите ТУК:

Celebrating Language Diversity Padlet

 

Най-голямото предизвикателство все пак беше за учениците от 12а, 12е и 12ж клас, изучаващи френски, испански и италиански език като първи чужд и английски като втори чужд език, които имаха възможността да работят в заедно на всички изучавани езици под ръководството на своите учители по английски, испански и италиански език. Разделени на групи с представители от трите класа във всяка, те участваха в интерактивен урок за развиване на умения за бързо намиране на специфична информация, в който им се наложи да четат текстове от плакати на различни езици, за да намерят отговорите на 30 въпроса на английски език, свързани с интересни факти за езиците по света.

За кратко време те трябваше с общи усилия да стигнат до крайната отборна цел – верни отговори. В началото учениците не знаеха каква ще е тяхната задача, но много бързо се ориентираха и се заловиха за работа. Разбира се, най-добре се справиха тези, които започнаха с изработване на подходяща стратегия. Накрая за всички бе ясно,  че езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство и добър краен резултат.

И това не е всичко! Учениците от 11г, 12е и 12ж работят по двуезични проекти под ръководството на своите учители по първи и втори чужд език , които скоро ще представят в клас. Очаквайте крайния резултат да се появи и в училищния уебсайт! А ако искате да разгледате още снимки от събитията през изминалата седмица, посетете тази страница: ТУК!

sCOOL

 

Нина Патерсън,

от името на всички участници – учители и ученици