ФРАНКОФОНИЯ в ПГРЕ „Г.С.РАКОВСКИ“

Spread the love

С идването на пролетта,  идва и празникът на Франкофонията, на френския език, френската култура, поезия, песен и изкуства.

20 март е официалният ден за честване на Международния ден на Франкофонията и той се отбелязва по целия свят.

Нашата гимназия традиционно организира и провежда множество прояви, посветени на този важен за нас ден.

Подготовката за празника започва в началото на годината  и всички ученици и преподаватели се включват в организацията и провеждането на разнообразни инициативи и тържества. Наши основни партньори са Френския Институт – гр.София и  Алианс Франсез – гр.Бургас.

Учениците от 8 Б клас, с класен ръководител  – г-жа Даниела Терзиева, организираха и подготвиха кулинарна изложба на типични френски ястия – quiche lorraine et aux épinards, clafoutis, macarons, mille-feuille, gâteau au citron,  des viennoiseries, des crêpes, tartе Tatin и други сладки и солени блюда , които донесоха наслада за очите и небцето на гостите и на учениците.

За международния ден на франкофонията учениците от 8 В клас  с класен ръководител г-жа Ваня Габровска изработиха макет на Париж, запознаха се с международната организация на франкофонията и нейните ценности, научиха и пяха песен за франкофонията, играха настолни игри на френски език, изработиха пъзел с регионите на Франция и се забавляваха.

Госпожа Зорница Велчева организира състезание по френски език с учениците от 10 клас

Трите френски паралелки се включиха в състезание с въпроси от областта на културата, изкуството, спорта, географията и историята на Франция. Викторината „Въпроси за шампиони“ запозна участниците и публиката и с някои любопитни факти от сферата на френската мода и кулинария. На фона на незабравими френски шансони учениците се забавляваха да разпознават символите на Франция, нейните прочути забележителности и великите ѝ творци. Г-жа Радостина Георгиева, директор на гимназията, изрази своето задоволство от знанията на десетокласниците и поздрави всички, като им пожела успехи и бъдещи победи в попрището на френския език.

Любителите на френския шансон участваха в Karaoké Francophone, организирано от госпожа Неди Абрашева и изпяха свои любими песни на френски език. На този празник бяха поканени и ученици от СУ „Добри Чинтулов“, които изпълниха на пиано творби от френски и белгийски композитори. Участниците и гостите се заредиха с добро настроение и положителни емоции  и научиха интересни факти за Франция и френския начин на живот.

Традиционно нашите ученици взеха участие във всички прояви, организирани от Френския Институт – гр.София.

Представиха ни достойно на състезанието „Маратон по писане“, конкурса „Златното перо“, писане на хайку на тема – „Мирът на земята“, конкурс по превод от френски език „ Иван Иванов“.

По покана на БНР, група ученици участваха в  предаване с водещ – г-н  Георги Янакиев посветено на Франкофонията и ценностите, с които тя обогатява всеки един от нас.

През тази седмица се организира и националният кръг на олимпиадата по френски език, чийто домакин тази година е нашата гимназия. 13 ученици от всички випуски бяха класирани за този кръг и се надяваме тяхното представяне да допринесе за утвърждаването на гимназия „Раковски“ като училище на можещи, знаещи и амбициозни млади хора.

Предстоят и други прояви, посветени на този празник: Франкофонско рали  с ученици от 9 клас и изложба.