Save Our Sources of Water (2014-2015)

Spread the love

SOS WATER 2014 2015 – youtube link

Шеста проектна среща – Авейро, Португалия

            От 3 май до 7 май 2015 в гр. Авейро, Португалия се проведе заключителната работна среща по проект „Да спасим нашите водни ресурси” по програма Коменски.

            Трима ученици от ГРЕ „Г.С.Раковски” и двама техни преподаватели пропътуваха дългото разстояние от Бургас до Авейро и не останаха разочаровани от топлото посрещане, живописния град, красивата природа и ползотворните срещи и дискусии, които се проведIMG_0022оха в рамките на проекта.

            Първият ден ни посрещна с дъжд и силен вятър, който бързо прогони облаците и в следващите дни се радвахме на топло слънце, синьонебе и безкрайни плажове и океан.

            Нашите домакини от Професионалната гимназия “Франциско Ферейра Невес” ни посрещнаха сърдечно в тяхното училище. Те ни разведоха из модерната сграда, оборудваните кабинети с интерактивни дъски и мултимедия. Показаха ни актовата зала и дори телевизионното студио. Останахме впечатлени от чистотата, реда и дисциплината, които царяха в училище, от отношението на учениците помежду им и това към техните преподаватели.

            За „добре дошли” изслушахме изпълнение на португалска песен от ученичка на гимназията и малка театрална сценка, подготвена от учениците, участвали в проекта. След това в актовата зала се проведе оживен дебат на тема: „Опазване на околната среда и човешките права”IMG_0024

            Следобедът беше посветен на пешеходна разходка из града.

            Наш екскурзовод беше енергичната и обаятелна Ана Рибейро – заместник директор и координатор на проекта. Тя ни разведе из старата част на града, показа ни кмеството, градския музей, катедралата, рибния пазар и тихите улички наоколо. Останахме очаровани от спокойствието и ведростта на неговите жители и научихме първата дума на португалски „Obrigado” – „Благодаря”. Плениха ни ярките цветове на къщите и изрисуваните в синьо фасади.

           IMG_0025 На следващия ден посетихме старинния и исторически град Обидош и малкото, китно градче Назаре.

            Разходихме се из тесните живописни улички на древния град, качихме се на крепостната стена, която обгражда града и се насладихме на красивата природа и панорамна гледка. В Назаре се разходихме по широката пясъчна ивица и се разхладихме от пръските на вълните на океана. Вечерта завърши с вкусна храна и португалско фадо, в приятната компания на всички колеги на страните – участнички в проекта.

            На третия ден се проведе работна заключителна среща между координаторите на страните – участнички в проекта „Да спасим нашите водни ресурси” за изработване на финалния доклад, за оформяне на вестника и сайта на проекта. Колегата от португалското училище, отговаряща за уебсайта на проекта ни представи и ни показа всички материали, качени на сайта и как функционира той.IMG_0089

            След това отново в актовата зала учениците от всички училища, включени в проекта представиха техните презентации, сценки, стихотворения, филми, песни, посветени на основната тема на проекта „Да спасим нашите водни ресурси”. Нашите три момичета – Димана, Милиана и Василена от 10 д клас, облечени в народни носии поднесоха на публиката своята презентация върху българските традиции и празници, свързани с водата. В края те задаваха въпроси към публиката и им показаха стъпките на българското хоро. Изключително емоционални и вълнуващи бяха всички представяния и това ни сплоти още повече около каузата „Да спасим нашите водни ресурси”.IMG_0113

            Следобедът беше посветен на разходка с лодка по каналите на Авейро и посещение на местните плажове Bara и Costa Nova.

            Отпътувахме на следващия ден за Порто и отлетяхме за България, заредени с незабравими спомени и настроение. Ще носим дълго в сърцата си духът на Авейро и на срещите с нашите партньори от Португалия, Италия, Турция, Норвегия и Румъния.

Неди Абрашева

/Помощник директор/

IMG_0262

Споделено от нашите участници…

През месец май 2015 г. в Португалия се проведи заключителната среща по проекта „Save our water sources“, в който партньори от България бяхме и ние от ГРЕ“Г.С.Раковски“, град Бургас.

Португалското градче Авейро посрещна група участници от 6 държави. Посрещането беше топло, изглеждаше като преселение в друг по-усмихнат и весел свят. Португалците са усъвършенствали даденото от природата им и ние се наслаждавахме на красиви и чисти пясъчни ивици, хубави пътища, развит туризъм, вкусна храна и топъл климат. Освен с екзотичната  природа, ние се запознахме и с богатото културноисторическо наследство на тази слънчева страна. Най-много бях впечатлена от училището, където учат ученици до 12 клас. То е ново и много модерно със специална стая за игри, просторни кабинети, класни стаи, ученически стол и спортна зала. Ние бяхме подготвили прекрасна програма от български национални традиции с песни и видео материал. Представихме някои от българските обичаи, свързани с водата. Бяхме силно аплодирани и много добре приети. В края на визитата остана малко време за разходка с лодка и разглеждане на град Авейро. Рано сутринта отпътувахме за България изпълнени с  носталгични чувства и спомени от преживяното, които ще пазя в сърцето си цял живот.

Милиана Тодорова, 10 клас

 IMG_0263Нашето пътуване започна от летището в София. Първият ни самолет беше за Цюрих, а след това летяхме за Порто, Португалия. От там се придвижихме с влак до Авейро, тъй като двата града се намират в близост един до друг.

През първия ни ден там първо посетихме училището в Авейро, където ни приветстваха за добре дошли. Разгледахме училището, след което се разходихме из града и разгледахме забележителностите. Посетихме солниците и други интересни и красиви места. Вечерта вечеряхме в приятен ресторант.

През втория ни ден посетихме Обидос, града на шоколада. Бяхме и в Назаре, където има прекрасни плажове, красиви места за разходка и приятна гледка.

На третия ден всяка страна от проекта трябваше да се представи. Ние се представихме с чудесна презентация. Изпяхме типична за лазаруването българска песен и танцувахме специфичен за празника танц. Румънската група представи пиеса и снимка от срещата по проекта, която се е състояла в Румъния. Италианските ни приятели представиха интересна презентация, а накрая завършиха с забавна игра. Представителите от Турция ни показаха кратко видео, свързано с опазването на водата. Норвежките ни колеги също ни сюрпризираха с креативна презентация. Имахме приятна изненада и от домакините.Те ни представиха видео с прекрасни снимки от всички срещи в страните, които участват в проекта.

След заключителната среща в училището,отидохме на разходка с лодка по канала, който се намира в центъра на Авейро. Гледката от лодката към града беше неописуемо красива. Посетихме и приятен плаж в близост до града. На следващия ден отпътувахме обратно за България, изпълнени с незабравими впечатления.

Василена Желева, 10 клас

IMG_0329

“Save Our Water Sources” – project meeting in Aveiro

 On the 4-6 of May 2015, the last meeting of the project “Save Our Water Sources” was held in Aveiro, Portugal. From Bulgaria we were three students from the 10th grade: Dimana Petkova, Miliana Todorova and Vasilena Zheleva. We talked about the water customs and traditions in the country. We did a presentation with photos, we sang a Bulgarian song related with the custom of Lazaruvane and showed to the other participants in the project a traditional Bulgarian chain dance (“horo”).

The other countries (Portugal, Norway, Italy, Turkey, Romania) also presented their work. There were presentations on saving water worldwide. There was also a debate on the topic of environmental protection and human rights in which I participated along with students from the other countries. Our colleagues from Portugal organized a Peddy paper in Aveiro and trips to Obidos, Nazare and Costa Nova. We learned a lot of new things about saving water, about Portugal and Portuguese culture and traditions and were shown a lot of beautiful places like the Costa Nova beach, the fortress in Obidos, etc. Our hosts from the Escola Profissional in Aveiro were very polite, they showed us the city and took very good care of us. We had the chance to meet a lot of new people and communicate with them, exchange impressions and learn more about their countries, schools and life.

Dimana Petkova, year 10

Водата в българския фолклор

Шеста проектна среща – Авейро, Португалия.

До Милано и назад ….

 Милано – градът, популярен  с висшата  мода, известните личности, бляскавите партита и някои от най-добрите световни оперни представления…

От 22 март до 26 март 2015 г. ученици от ГРЕ”Г.С.Раковски”, заедно с техните ръководители, имаха възможността, благодарение на участието в проекта за многостранно партньорство  по програма Коменски „Да спасим нашите водни ресурси”, да се насладят на забележителностите в Милано – операта „Ла Скала”, Миланската катедрала, Corso Vittorio Emanuele.

11134271_906033356105485_35592061_n 11129698_906034306105390_164524829_n 11117336_906034129438741_2088453168_nОсновната опера, “Ла Скала“,  все още следва визията на основателката си – императрица Мария Тереза , и определя тенденциите в областта на класическата музика. Сградата е проектирана  от архитекта  Джузепе Пиермарини  в нео-класически стил и е една от най-често посещаваните забележителности на града.

Corso Vittorio Emanuele е най-популярната търговска улица в Милано. Разположена е зад Катедралата на Милано и свързва Piazza Duomo с Teatro Alla Scala. Обграден от модерни витрини, този  пешеходен пасаж предлага голям избор на магазини и се гордее с втората по големина пешеходна зона в центъра на града.

Миланската катедрала, която привлича вниманието отдалеч със своята впечатляваща готическа архитектура, е една от най-големите църкви в света, нарежда се на второ място след Базиликата  “Свети Петър“ в Рим.  Миланската катедралата разполага с изумителен интериор, който включва   уникално  музикално наследство и висок вътрешен корпус на сградата. Множество кули и зъбери, разпределени на подпорните сводове, добавят художествени характеристики на това място.

1903495_906033809438773_1711095354_n11041496_906033696105451_547153227_nЕто какво споделят някои от участниците в проекта, пътували до прекрасния град :

Ирен Манолова, 11 е клас :

Милано е един невероятен град, успяващ да съчетае традициите на миналото с технологиите на настоящото. Това е място, което кипи от живот. Място, където можеш да се запознаеш с хора от всички краища на света, да научиш повече за техния начин на живот, обичаи, традиции. Аз съм изключително щастлива, че бях част от това пътуване. Толкова много млади хора, събрани от различни държави, фокусирани върху един от най-големите въпроси на човечеството днес – как да спасим водните ресурси?! Това пътуване се отрази по много положителен начин върху мен и приятелите ми, научихме много интересни факти за водните ресурси по света, способността да работим в екип, да общуваме с хора от различни националности. Всичко това се преплете по един невероятен начин, оставяйки след себе си спомени за цял живот.

 Лайт Салех , 12 в клас :

Milan is one of the most amazing cities that I’ve visited. It’s full of story and there are a lot of things to see and do. Some of Its most famous landmarks are the Duomo, Castel Sforza, La Scala and also the Navigli which are the famous Milan canals. Let’s not forget that Milan is also the capital of fashion which makes it an important center of commerce. I really enjoyed my time there and I’m really happy that I participated in the Comenius Project.

 Виктория Атанасова, 11 ж клас :

Впечатленията ми за Милано, Италия са невероятни. Много съм доволна. Впечатлена съм от топлото посрещане на семействата, от доброто отношение на италианците към нас през цялото време. Всяка вечер се бяха погрижили да ни развеселяват и да ни запознават с различните видове ресторанти и традиционната италианска кухня. Откъм града няма как да имам забележки, тъй като е просто невероятно красив, чист и поддържан.

Гласувайте за най-добър плакат!!!

Четвърта проектна среща 06.10.2014г – 10.10.2014г. Бургас

Медиите за нас:
Черноморски фар.
ВИА Понтика.
24 часа

 SOS Water 4th Project meeting
6-10 October 2014
Burgas, Bulgaria
Nina Patterson, Coordinator of the Bulgarian Team
We had glorious warm autumn weather throughout, which kept everyone in a good mood. But it was not only the Indian summer that helped the visit to go so well. We had a week packed with various fun activities, starting with a school Water Awareness Concert which was followed by a street parade to the City Hall where our guests were welcomed by the local authorities. Students will remember the day not just with the handing out of specially prepared leaflets and newsletter copies to people in the streets of Burgas and chanting in their new project T-shirts in the square before sending a swarm of blue balloons fly up in the sky, but also for the trip to Pomorie and Nessebar and the visit to the salt pans.
The second day was spent at school. After a warm welcome with bread and salt handed out by one of our girls dressed up in national costume and a presentation by our students of the project stages so far, the teachers had their meeting, while the students were divided into six groups, each with different information to read and then use creatively to make a water awareness poster. The results were fantastic and were immediately added to the school exhibition for everyone to enjoy. In the afternoon each country joined in the Save Water Tips activities prepared for the occasion and everyone had a lot of fun with the games, especially the Twister Water Tips challenge. Later, the visiting students and their hosts went around the town on their #selfiewaterchallenge in search of the water features of Burgas.
On the last day of the visit there was a trip to the Water Treatment Plant in Meden Rudnik, and then to the ancient town of Sozopol. At the end of the day we all gathered together for a round-up meeting with local media representatives, a group photograph and a short gifts exchange and awards ceremony.
All in all, the meeting was a huge success. Water issues were raised in an imaginative way among the students and local community members, but most importantly, friendships were made that will hopefully last a long time. One cultural exchange over, we were ready to face the new challenge in Milan in March 2015, where students were to create and share water stories, poems, essays and presentations in different languages.

SOS Project Meeting, Bourgas
A student’s perspective
Laughter, happiness and joy – those are the words that fully express what I felt during the meeting of the SOS Project in Bourgas. Curiosity and strive for knowledge and adventures followed us everywhere we went from Pomorie to Nessebar and Sozopol. We had the chance to explore these historic towns and enjoy their beauty. We also managed to have a lot of fun on the way. Not to mention the crazy fountain hunt we had to do in order to complete our “Selfie Challenge” or the Night of the Lanterns, as we later called it, when we lit six lanterns – one for each country – and let them fly from the Pier as a symbol of new beginnings and friendships. We also participated in a series of games, one of which –a special kind of Twister – made us all split our sides laughing. Apart from that we organized a Karaoke Night which turned out to be a huge success, and a Bowling Night which brought us all together once again.
I can honestly say I had an unforgettable experience, made a lot of new friends and even discovered something new about myself, while learning about the importance of saving water. This project was a brilliant way to bring people from different countries to work together on a global issue and raise awareness about water preservation. Even though this was the end of the project for me, I am glad that I participated and had the chance to experience all the positive emotions for myself.
Tereza Kenova, year 12

Как протича работата по проекта до момента може да видите тук.