ПГРЕ „Г.С.Раковски“ – Бургас – домакин на XXIV Национален фестивал на ученическия театър на испански език

Spread the love

От 28.02.2024 до 01.03.2024 нашата гимназия, с подкрепата и съдействието на Община – Бургас бе домакин на XXIV Национален фестивал на ученическия театър на испански език. В това вълнуващо събитие взеха участие 220 ученици от цялата страна, които изучават езика на Сервантес, придружени от техните преподаватели. След месеци на интензивна подготовка, репетиции и  трепетни вълнения, те представиха пред бургаската публика своите театрални пиеси, с което доказаха своя талант, актьорско майсторство и езикови умения.  Журито беше истински затруднено в присъждането на наградите. В категория „Б“ първа награда беше присъдена на талантливите ученици от училище  „Иван Вазов“ – гр.Смолян. В категория „А“ първата награда бе връчена на учениците от ЕГ „проф. Асен Златаров“ – гр. Хасково. Раздадени бяха и много други награди на участниците и техните ръководители.

Възпитаниците на нашата гимназия също се представиха отлично с пиеса на испански език. Момичетата под ръководството на техния преподавател – г-жа Мириам Рекена Домингез доказаха своя талант, отлично владеене на испанския език и спечелиха заслужените аплодисменти на публиката. Ето и техните имена – Десислава, Божидара, Емилия-Ренета, Маргарита, Дияна, Вероника и Катерина.

За отличната организация на фестивала допринесоха и момчетата, които подпомагаха театралните състави и съдействаха за координацията, осветлението и озвучаването на спектаклите. Искрени благодарности и към тях – Константин Иванов, Георги Василев, Иван Монков, Тодор Ляпчев, Симеон Матаров, Михаил Костадинов, Цветан Кирилов. Водещите на фестивалните дни също се представиха отлично – Александра, Дара, Жанет, Милена, Рафаела, Нина, Сергей, Валери и Зорница.

Вълнуващ беше и концертът, подготвен от възпитаниците на нашата гимназия, които доказаха, че могат не само да са добри в изучаването на испански език, но и че могат да пеят, танцуват и играят. Сърдечни благодарности на Ивелина, Деян, Златина, Анастасия, Ивайла, Диана, Ивана, мажоретния състав, IX Г клас, малките ученици от ОУ „Елин Пелин“ и момичетата от НУМСИ „проф.Панчо Владигеров“ за техните прекрасни изпълнения.

Щастливи сме, че отдадени на тази инициатива на отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България, и ние допринесохме за насърчаване на  образованието и културата и направихме възможна срещата на стотици български ученици, споделящи интереса и любовта към испанския език и култура.