ДЕН НА ЧЕТЕНЕТО

Spread the love

На 17 ноември 2023 година учениците и учителите от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ се включихме активно в  обявения от фондация „Четене“ – Ден на четенето в България с желанието да съдействаме за промяната на черните статистики и стряскащите резултати от изследванията на функционалната грамотност в България. Споделяме идеята, че грамотността е в основата на промяната на средата, на обществото и на бъдещето ни. Затова искаме да бъдем част от тази промяна.

Мотото на инициативата тази година беше „Четено дава възможности“. Ето защо една от нашите инициативи беше да съберем идеите си за ползите от четенето. За целта мнозина се включиха в създаването на „ползотворно дърво“, други изработиха плакат, трети просто дискутираха в час: развива въображението, увеличава креативността, дава шанс за развитие, подобрява паметта, отваря нови пътища, доставя удоволствие, вълнува, намалява стреса, носи удовлетворение са малка част от отговорите на въпроса Какви са ползите от четенето, какви възможности дава то?

Ученическият съвет проведе онлайн анкета за любимите книги на учениците и учителите в гимназията. Освен онлайн, те имаха възможност да препоръчат предпочитани заглавия и автори на още две места в училище с цел да създадем облак от заглавия на книги, които са ни накарали „да летим в облаците“. Оказа се, че разнообразието е огромно – представителни творби от българската  и чуждата литература от всички жанрове напълниха таблата и мрежата. Радващо е да видим, че сред едно уж нечетящо поколение все пак има впечатляващ брой млади хора, за които четенето на книги не се изчерпва със задължителната литература в училище.

Художниците в гимназията допълниха празника със свои рисунки на литературни герои. Те обогатиха изложбата си и с художествено изрисувани букви от българската азбука в традицията на средновековните „заглавки“. Получи се впечатляващ с естетическото си въздействие проект.

А четено на глас пред публика започна още в навечерието на празника. Учениците на г-жа Катя Иванова и на г-жа Виолета Тодорова прочетоха свои стихотворения и есета на тема „Диалог с картина“ в отговор на предизвикателството за Деня на философията. Със своите творби учениците доказаха, че словото е универсален код, на който могат да бъдат преведени езиците на всички други изкуства.

Други ученици се събраха в библиотеката на училището и във френския център, където проведоха своеобразна читателска щафета – четоха откъси от неизвестна за тях  книга с предизвикателството да направят прогноза за развитието на сюжета.

С ново съдържание изпълни празничния ден и г-жа Теодора Вълева, която освен учител по български език и литература при нас и научен изследовател,  е и талантлив творец на детска литература. С подкрепата на свои ученици тя направи истински спектакъл пред малчуганите от първи и втори клас на ОУ „Александър Коджакафалията“. Тази изява беше достоен финал на програмата на нашето училище.

Оставаме с надеждата, че четенето на книги за учениците и учителите в гимназия „Раковски“ няма да се изчерпи с един празничен ден в годината. Това е дълъг процес, който всички е добре да осъзнаем и приемем като условие за нашето личностно развитие и за прогреса на цялото ни общество, за да живеем в един по-добър свят.