Честит Празник на духовното просвещение!

Spread the love

Скъпи учители, ученици и родители,

24 май е специален ден в българския календар – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Това е празник без аналог в културния афиш на Европа. Това е нашето българско лице пред света.
Сега е моментът, в който поне за малко е добре да напуснем тясното пространство на делничното бръщолевене и да се заредим със силата на високото Слово на творящия Дух. Онова Слово, което не просто създава света, а което е началото на всички начала. Свещеният език е основният конструкт на всяка нация, той прави света, той чертае съдбата ѝ. Днес е денят, в който, възродени, всички тръгваме към светли бъднини с ясното съзнание, че животът има смисъл, докато имаме духовен хоризонт, към който да вървим. Днес е моментът да си спомним, че „Науката е слънце, което във душите грей“, а без слънце няма живот! Знанието е онази сила, която преборва страховете и несигурността, която ни зарежда с вяра, че сме творци на живота си и можем да се преборим с всяка трудност.
Затова нека помним заветите на нашите първоучители, нека тачим българските букви, нека не допуснем да бъде разрушена онази „държава на духа“, която в далечния девети век създадоха светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Нека повече да градим и по-малко да рушим – за да ни има, за да пребъдем като хора и като народ.