Повод за гордост

Spread the love

За трета година на 12.05.2023 г. в гр.Варна бе проведен национален конкурс по превод „Иван Иванов“, организиран от  МОН, Националния дворец на децата, РУО – Варна, Община Варна, нашите приятели от IV ЕГ „Жюлио Кюри“ – гр. Варна  и  Сдружението на преводачите в България.

Националният конкурс е проведен за първи път през далечната 2002 г. като част от националния конкурс по превод, организиран от Сдружението на преводачите в България и ИК „Колибри“.

От три години насам конкурсът има национален обхват. Конкурсът за превод на проза се провежда в два етапа, а преводът на поетична творба – в един етап.

Конкурсът е предназначен за ученици от десети, единадесети и дванадесети клас на профилираните гимназии и училища с интензивно изучаване на френски и испански език в България.

Целта на конкурса е популяризиране делото на Иван Иванов, изтъкнат преводач и директор на IV ЕГ „Жюлио Кюри“ – гр. Варна. Благодарение на преводаческите търсения и таланта на Иван Иванов българският читател може да се наслади на виртуозните преводи от френски, италиански и руски език на творчеството на Данте, Бодлер, Мюсе, Молиер, Вийон. Чрез участието си в конкурса учениците правят първите стъпки в една изключително важна за съвременното общество дейност – превода и в частност превода на художествена литература.

Учениците превеждат текстове в проза от съвременни автори до 20 реда стандартен формат,  както и поетична творба.

Преводите на проза се проверяват от комисия на училището-домакин, а преводите на поетична творба от комисия, определена от Сдружението на преводачите в България.

Отборът на ПГРЕ „Г.С.Раковски“ бе съставен от 10 участници – 5 на превод от испански език и  5 на превод от френски език. Двама от тях получиха Първа награда за превод на поезия от испански  и френски език:

Теодора Колушева получи Първа награда за превод на поезия от испански език.

Десислава Джингарска получи Първа награда за превод на поезия от френски език.

Габриела Диханова  получи поощрителна награда за превод на поезия от френски език.

Поздравления и пожелания за още по-големи успехи във всички сфери на творческото писане и превод!