Съвети за безопасност по време на абитуриентските балове

Spread the love

СКЪПИ АБИТУРИЕНТИ,

Увеличаването на нелепите инциденти, свързани с този празничен ден – абитуриентския бал, е тревожна тенденция, която не бива да се подценява. Вижте 7 задължителни съвета за безопасност по време на абитуриентските балове.

1.СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ!

Преди всичко спазвайте правилата за движение. Така ще гарантирате в най-голяма степен вашата безопасност и ще заявите мястото си в обществото, като пълноправна и отговорна личност. Абитуриентският бал не е повод за безразсъдно поведение на пътя. Не си позволявайте да отнемате предимство, да преминавате на червен светофар или да предприемате друго нерационално действие. Помнете, че масата и силата от скоростта на автомобила остават същите, както и преди деня на вашия празник.

2.АЛКОХОЛЪТ ВДИГА АДРЕНАЛИНА, НО НЕ ДАВА СУПЕРСИЛИ  – ПОМНЕТЕ!

Алкохолът повишава настроението, но не ви прави безсмъртни. Точно обратното. Придобитата смелост в следствие на употребата му, води до подценяване на реалните рискове и взимане на необмислени решения, които могат да завършат трагично. Обикновено след края на официалната част, заваляват предложения за продължаване на празника на друго място. Най-важният съвет е в никакъв случай да не правите компромис със трезвеността при шофиране. Не сядайте зад волана след употреба на алкохол и не поставяйте живота си в ръцете на пияни водачи.

3.ШОФЬОРЪТ Е САМО ШОФЬОР!

Шофьорът на избраното от вас превозно средство не бива да е от празнуващите. Неговата задача е да ви осигури ефектен, но преди всичко безопасен превоз в този ден. Това напълно изключва консумацията на алкохол от него.

4.НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ ИЗВЪН АВТОМОБИЛА!

Не се показвайте от прозорците и люковете на колата по време на движение. Не размахвайте балони, цветя, видеокамери и фотоапарати или бутилки. Не изхвърляйте отпадъци или каквито и да било други предмети.

5.БРОЯТ НА ПЪТНИЦИТЕ Е РАВЕН НА БРОЯ НА МЕСТАТА!

Не превозвайте повече пътници от броя на местата в превозното средство.

6.РОДИТЕЛИТЕ НА АБИТУРИЕНТИТЕ!

Отделете специално внимание по отношение на сигурността на вашия абитуриент и неговите спътници. Ако не наемете професионален шофьор, поемете ангажимента вие да изпълните тази роля. Макар че може да притежава шофьорска книжка, за предпочитане е младият човек да не шофира на своя бал. Причината е, че се намира в особено емоционално състояние, в което лесно се допускат грешки.

7.ИЗБЕГНЕТЕ РИСКОВЕТЕ ДA ОБОБЩИМ:

Основните рискови фактори, са употреба на алкохол, превишена скорост, рискови маневри, отклоняване на вниманието на водача.

Можете да ги избегнете, като:

  • Спазвайте ограниченията за скорост. Колкото по-бавно преминавате с автомобила, толкова повече време давате на публиката да ви забележи.
  • Не се поддавайте на провокации за състезание с други автомобили.
  • Не предприемайте опасни маневри.
  • Уважавайте останалите участници в движението, които не празнуват абитуриентския си бал като вас.
  • Не злоупотребявайте с клаксона и подаването на светлинни сигнали. Това може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да предизвика грешни реакции у другите водачи. Силният шум може да дезориентира малки деца, възрастни хора или животни, създавайки опасни ситуации на пътя.
  • Направете предварителен план на придвижването и го следвайте. Абитуриентският бал е едно от онези събития, които оставят ярка следа в живота на всеки. Създайте си хубав спомен, който един ден с радост ще споделите с децата си.