ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ В ПГРЕ „Г. С. РАКОВСКИ”

Spread the love

На 27 март 2023 година в Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски” – град Бургас се проведе Ден на европейските автори – една инициатива на Европейската комисия и комисар Мария Габриел за насърчаване на четенето сред младите хора. По покана на Ученическия съвет в училището ни гостува авторът на поредицата „Софийски магьосници” Мартин Колев. За учениците тази среща бе изключително вълнуваща, тъй като Мартин е завършил нашето училище с профил испански език. Той прочете откъс от своя книга, разказа на учениците за процеса на написване на поредицата и спомени от своите ученически години. Въпросите към него бяха многобройни, а част от почитателите му се сдобиха с автографи на своите книги.
Линк към публикацията на Ученическия съвет: https://www.instagram.com/p/CqSoF3MIMNs/ В рамките на този ден бяха проведени и други инициативи, чиято цел беше да се повиши интереса на учениците към четенето: обмен на книги, четене на френски, български и английски език в библиотеката на училището. Учениците от профил „Български език и литература” се срещнаха с Денчо Михов – представител на издателство „Либра Скорп”, който им разказа за пътя на книгата от автора до читателите и ги запозна с историята на книгоиздаването.
Информация за отбелязването на Деня на европейските автори в ПГРЕ „Г. С. Раковски” след регистрацията ни на сайта на инициативата https://culture.ec.europa.eu/cultural-and-creative-sectors/books-and-publishing/day-of-european-authors беше изпратена на официалния им имейл и сме силно удовлетворени да видим колко много четящи ученици имаме.
Прилагаме малко снимки от събитията.