СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ПГРЕ „Г. С. РАКОВСКИ“

Spread the love

В периода 21-26.10.2022 година по инициатива на Ученическия парламент и най-вече на неговия председател Веселина Радиева от 11.Ж клас в гимназията се проведе Седмица на четенето. Едно от главните събития беше кампанията „Спаси книга“, на която ученици и учители имаха възможност да донесат книги, които вече не желаят в библиотеката си и да вземат друга, донесена от някого абсолютно безплатно. Инициативата беше подкрепена от завеждащата библиотеката госпожа Здравка Петкова, която предостави много книги, дарени на библиотеката от граждани и от личната си библиотека. Интересът към кампанията беше огромен и беше отразена в предаването на Българска национална телевизия „България в 60 минути“. Може да видите репортажа на следния тук

Друга идея на учениците беше да прочетат свое любимо стихотворение на знаковите за град Бургас пейки-книги и да запишат видео. Част от тях можете да видите във видеото, създадено от Владимир Стоев – представител на осмите класове в Ученическия парламент.

Още две вдъхновяващи срещи белязаха нашата седмица. Две творящи момичета, които са издали свои книжки, ги представиха пред по-малки ученици. Александра Иванова от 11.Ж клас  разказа за процеса на писане и издаване на своята книга „Просякът и палето“ пред четвъртокласниците от Читателски клуб в ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“  с ръководител госпожа Цветана Жекова. Децата проявиха голямо любопитство и споделиха, че и сред тях има пишещи деца. Две от тях прочетоха свои произведения и заслужиха аплодисментите на присъстващите. Срещата завърши с мила прегръдка на авторката и покана за нови срещи.

В ОУ „Христо Ботев“ – кв. Сарафово пред ученици от шести клас представи своята стихосбирка „Кътче от душата“  Диана Петрова от 11.Ж клас. Този необикновен и емоционален час се състоя с любезното съдействие на господин Борислав Комитов – един обичан от учениците и вдъхновяващ учител по български език и литература.

Училищното ръководство благодари на всички, които се включиха и ще се радваме да има и други събития, които утвърждават и развиват добрите ценности и традиции в училището ни.

Ето и видеото на Влади, запечатало нашата Седмица на четенето.