Повод за гордост

Spread the love

ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ МАРТИН ТОНЧЕВ ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ  В ПЪРВИЯ РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ GénérationLabelFrancÉducation

ПГРЕ”Г.С.Раковски” е една от четирите езикови гимназии в България, носителка на LabelFrancEducation, най-престижният сертификат  за качество за билингвално обучение на френски език, която получи право на участие в първия регионален форум GénérationLabelFrancÉducation. Той се състоя на 6 и 7 октомври в град  Варна.

Нашето училище бе достойно представено от Мартин Тончев от XIIВ клас, който премина успешно етапите за подбор на участници и заедно с още трима ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I” -гр.Ловеч, IX Френска езикова гимназия ,,Алфонс дьо Ламартин”-гр.София и  ЕГ „Академик Людмил Стоянов“- гр.Благоевград, представиха България.

Повод за престижното събитие е честването на Х-та годишнина на отличителния знакLabelFrancEducation, а негов организатор е Френският институт в България, в сътрудничество с Министерството на Европа и външните работи на Франция, Френския институт, Агенцията за френско образование в чужбина (AEFE), в партньорство с FranceEducationInternational  и  Центъра по медийно и информационно образование (CLEMI).

На форума присъстваха 33 ученици, придружени от преподаватели от 28 училища,носители на знака LabelFrancÉducation, както и представители, отговарящи за сътрудничеството в областта на образованието, от френските посолства и френски институти в 13 държави от Централна и Източна Европа – Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Чешката република, Румъния, Сърбия и Словакия.

Събитието имаше за цел да създаде мрежа от ученици от учебните заведения в региона,където те ще имат възможността да общуват и да обменят идеи.

Програмата на двудневната среща включваше тематични работни ателиета и семинари за обучения и обсъждане на идеи в услуга на френскоезичното образование.

Приятелската атмосфера и гостоприемството на домакините дадоха възможност на младите франкофони да разкрият потенциала си, да обогатят знанията и уменията си, да създадат контакти и да опознаят културата и богатството на всяка една от страните участнички.