26 септември – ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

Spread the love

Учениците от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ – гр. Бургас отбелязаха 26 септември – ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ с многобройни инициативи.

Учениците от осмите класове и техните преподаватели участваха в представяне на изучаваните романски езици: френски, испански, италиански в различните класове. В 8.Б клас изработиха постер с идиоми на български език, съдържащи думите „език“ и „слово“ и търсиха техни съответствия на изучаваните от тях чужди езици. Учениците рецитираха стихотворения и предизвикаха съучениците си да прочетат думи на френски, испански и италиански език. Представители от всички паралелки се включиха в изготвянето на изложба под мотото „Езиците -това е бъдещето“ – рисунки, презентации и различни табла оформиха галерия „Гълъбарника“!

Учениците от 9.Д клас се разделиха на 3 групи- първата група трябваше да напише думата „благодаря“  на всички  езици, които знае; втората група – думата „здравей“, а третата група- „обичам те“. Всички се справиха отлично.  Освен това гледаха късометражен филм на испански и направиха превод на песен на съвременни испански изпълнители. А тяхната съученичка Гергана Сребрева нарисува рисунка – Денят на европейските езици в моите очи.

Учениците от 9.Е клас взеха участие в онлайн играта „Открий богатството на европейските езици!“  https://edl-bulgaria.eu/  След регистрация учениците отговаряха на 26 въпроса, свързани с всички езици в ЕС. Децата придобиха нови знания, а може да спечелят и награди (таблет, безжични слушалки, ваучери). Играта, която се реализира по поръчка на ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия и в партньорство с Института за български език при БАН, продължава до 23 октомври, така че всеки може да изпробва знанията си и да опита късмета си.

Десетокласниците споделиха, че са научили  интересни факти за езиците по света, отговориха на езиковия въпросник, проследиха жестономичния език, а накрая си организираха и състезание с игра за запаметяване. В другата паралелка превеждаха изрази на различните езици, беше им забавно.

Преподаватели от всички обединения по Чужди езици организираха ученическо рали „Познай думата“ и отправиха предизвикателство към жителите на град Бургас. Ученици от 10. и 11. клас с удоволствие се включиха в ралито и помолиха бургазлии да прочетат и да преведат дума на един от четирите изучавани европейски езика в гимназията, след което да познаят на кой език е тази дума.

По-големите ученици от 11. и 12. клас  обсъдиха предимствата на владеенето на чужд език, импровизирано избраха любима песен на чужд език, филм на чужд език или чуждоезикови състезания, в които са участвали миналата учебна година. Песните и филмите бяха на испански, като някои от учениците накратко разказаха за своя избор. Други в часовете по английски се състезаваха да измислят аргументи в полза на изучаването на чужди езици, изработиха постери за определени страни  – всяка със своя флаг, карта и валута. Отново в часовете по английски единайсетокласниците събраха вдъхновяващи цитати на известни авторитети за изучаването на чужди езици, като ги преведоха и на другия език, който изучават в училище.

По инициатива на Ученическия съвет се проведе кратко проучване сред учениците за езиците, които ползват.  Оказа се, че в нашето училище се говорят 16 езика. Някои от по-редките са корейски, японски, гръцки, арабски и унгарски. Имаме деца, които знаят в различна степен до 5 езика, а като най-многоезичен клас се очерта 9.Г клас със 7 езика! Най-активните представители на Ученическия съвет предизвикаха в голямото междучасие съучениците си да се включат в няколко езикови игри на фона на любими музикални изпълнения на френски, испански, италиански и английски език. За съжаление, идеята за импровизиран флашмоб не се осъществи, но се надяваме следващата година още по-успешно да разчупим шаблона и да утвърдим 26 септември като истински празник на езиковото многообразие.

Всеки, който желае да се докосне до атмосферата на празничния ден, може да го направи чрез галерията от снимки. Можете да видите видеофилм, който да ви направи истински съучастници в реализацията на интересните идеи на учениците и техните учители.

Ръководството на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ благодари на всички учители – специалисти по езиковите дисциплини и класни ръководители – които не спестиха усилия и време, за да помогнат на учениците да осъзнаят какво богатство за всеки човек е владеенето на повече езици.