Ученическа автономия

Spread the love

Литература в действие или

месец на ученическа автономия на финалната права

(14 април – 9 май 2022)

Само седмица преди официалното изпращане на 13 май, учениците от 12а и 12б могат да се похвалят с откритите уроци по английска и американска литература, които разработиха по време на проект по модул Английски език чрез литература и изкуство  в рамките на втори учебен срок.

Обикновено отбелязваме Деня на ученическата автономия на 9 май, но един ден не би бил достатъчен, тъй като 16 групи дванадесетокласници представиха своите 40-минутни уроци  за различни периоди от английската и американската литература. Започнахме проучването, събирането и избора на материали още през февруари, след което  заедно  планирахме всеки урок и разработихме подходящи ресурси и задачи за работа в клас и домашна работа, което се оказа доста сложно и трудоемко, особено като се има предвид, че никоя група не трябваше да повтаря методите и задачите на предходните, а и уроците трябваше да са интерактивни и интересни.

А да накараш дванадесетокласници да работят усилено през целия втори срок на последната си година в училище, и то по групи с различни умения и възможности, също не е проста работа. С упорство, постоянство и помощ от приятел обаче всичко се постига. И ето ни на финала на последното ни приключение, което, както винаги, споделяме с всички, защото смисълът на създадените от нас продукти е да бъдат полезни не само за нас. ТУК ще намерите нашите интерактивни презентации и дигитални игри. Използвайте ги за развиване на уменията и знанията си, а защо не и за вдъхновение да създадете свои уроци и ресурси по темата.

ТУК са и описанието на проекта, някои от материалите, които използвахме за да научим повече за различните литературни периоди, а също и снимки от уроците на „колегите“ от дванадесети клас, които, надявам се, разбраха от собствен опит колко нелека и отговорна е работата на учителите им.

Надявам се също, че времето, прекарано заедно, уроците и уменията, които споделяхме и развивахме съвместно, ще ви послужат и занапред, скъпи абитуриенти! Никога не спирайте да се учите и мечтаете!

Нина Патерсън,  за и с учениците от 12а и 12б