ГИМНАЗИЯ „РАКОВСКИ“ ПРАЗНУВА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

Spread the love

На 27 април 2022г. учениците и учителите от Профилирана гимназия за романски езици “Г. С. Раковски“ – Бургас отбелязаха своя патронен празник с  многобройни инициативи, в които учениците се включиха масово според своите интереси. Тази година се навършиха и 30 години, откакто училището ни прие името ГРЕ (Гимназия за романски езици).

Денят започна с тържествен час на класа, в който паралелките от всеки випуск се състезаваха, за да докажат своите знания за историята на училището, за живота и творчеството на своя патрон Георги Раковски, както и за познаването на неговия език. Единайсетокласниците обогатиха своя речник с интересни думи като крокозъбел, кукуминдер, маламурняк, караманец и на практика се убедиха, че езикът е жива система, която се развива заедно със своите носители. Дванайсетокласниците си направиха равносметка на изминалите пет години. Останалите випуски играха игри „Стани богат“ и излъчиха победители, които бяха наградени.

Последва тържествен концерт в двора на гимназията, който беше уважен от заместник-кмета на Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева. Тя поднесе цветя от кмета на общината и поздравителен адрес за празника. Поздраветелен адрес изпрати и ректорът на БСУ проф. Милен Балтов, на чиято подкрепа гимназията разчита, за да реализира идеите си да развива новия профил Предприемачески.

Водещите на събитието направиха паралел между делото и мисията на Раковски и визията и мисията на гимназията днес. На фона на заветите на патрона на училището  признание лично от Директора на гимназията г-жа Радостина Георгиева  получиха учениците с достойни постижения през текущата учебна година за участието си в националните олимпиади, състезания и конкурси на училищно, регионално и национално ниво.

Прозвуча химнът на гимназията, а талантливите певци от група „Синева“ показаха, че могат да пеят на различни езици. Овации спечелиха малките танцьори и певци от първи и втори клас на ОУ „Елин Пелин“, които поздравиха каките и батковците с песен на френски език, френски и испански танц.

Последваха поредица от дейности, в които учениците се включиха според интересите си: франкофонско рали (подготвено от Вера Антонова); две исторически ралита (организирани от Тодор Тодоров, Ивелина Динева, Красимира Войнова, Тани Костадинов, Теодора Вълева, Ася Петрова) в Морската градина и в центъра на Бургас събраха най-знаещите ученици; срещи по волейбол, баскетбол и футбол (организирани от Гино и Милена Богданови, Димитър Найденов и Веселин Добрев) предизвикаха уменията на спортистите; талантливите актьори от испанските паралелки забавляваха своите съученици с пиесата на испански език „Прозорецът“ и с откъс от пиесата „Къщата на Бернарда Алба“; дигитален проект „Връзката на Гарибалди с героите на България“ на италиански език подготвиха осмокласниците от италианската паралелка; три изложби събраха любопитни зрители във фоайетата на училището.

Много ученици и техните учители изразиха своята признателност към личността и делото на нашия патрон, като поднесоха цветя на паметника на Раковски в Морската градина и в двора на гимназията.

Отзивите на участниците в изброените инициативи очакваме в най-скоро време, а снимки, отразяващи духа на празника, са на разположение в галерията.

Благодарим на всички учители и ученици за осъществените идеи, за професионалното отношение и за активното участие! Бъдете здрави и не губете желанието си за развитие и градеж.