Деня на независимостта!

Spread the love

22 септември (сряда) е неучебен ден за всички ученици и учители. Учебните занятия продължават в четвъртък втора смяна при същия график. Ръководството на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ честити на всички ученици, учители и родители празника по случай Деня на независимостта!

 

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

 

През есента на 1908 г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех. На 22 септември в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват „съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство“.

 

На този ден преди 112 години в историческата черква „Свети четиридесет мъченика“ в град Търново прозвучават думите: „Провъзгласявам, съединената на 6 септември 1885 година, България за независимо царство“. Така в тази малка църква се решава съдбата на нашия народ, преминал през векове на робства, възходи и противоречиви войни, за да стигнем до днес. България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.