Ученици от Гимназията за романски езици „Г. С. Раковски“ в Бургас в първите 100 места на престижен конкурс по френски език

Spread the love

Пореден голям успех и поредно признание за високо качество на преподаването на френски език за ПГРЕ „Г. С. Раковски“.

И тази година ученици, изучаващи френски език, са сред стоте лауреати на френския език в света.

Ученичката Василена Димитрова от 11.б клас е лауреат на конкурса „Златното перо“ и зае почетното първо място. Тя печели голямата награда – посещение на Париж и Сената през март 2022 година в рамките на Седмицата на Франкофонията.

Атанас Стоянов и Вичеслава Ташкова, и двамата ученици от 12.а клас, заеха съответно 17-то и 25-то място.

Конкурсът се организира от асоциацията „Защита на френския език“ в партньорство с френския Сенат и Алианс Франсез и се провежда всяка година през месец март. Оценяването протича на два етапа. На първи етап се проверява само тестовата част, която включва въпроси по лексика, граматика, литература и цивилизация. Трите най-добри работи се изпращат в Париж, където се проверя творческата задача.

Участието в този конкурс, организиран от Алианс Франсез, гр. Бургас, е традиция за ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и всяка година нейни възпитаници са сред лауреатите на френския език в света. Ученичка на гимназията печели престижното първо място за втори път. През 2018 първо място спечели Мария Андреева.

Поздравления на учениците и на всички преподаватели по френски език в ПГРЕ „Г. С. Раковски“.