В помощ на учениците

Spread the love

Уважаеми ученици,

Всички сме изправени пред голямо изпитание като следствие от обявената пандемия, причинена от коронавирус COVID-19. Затова днес и в близките месеци всички ние повече от обикновено трябва да сме отговорни и да спазваме указанията на Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването. Извънредното положение, което правителството обяви, е с ясната цел да oпази здравето и живота на всеки един от нас – деца, родители, близки, приятели, познати и непознати.

Обръщаме се към Вас, водени от убеждението, че здравето ни е от първостепенна важност и всички имаме отговорността един към друг да се пазим и да успеем да се справим с това предизвикателство.

Скъпи ученици,

За да сте в безопасност, моля спазвайте следните препоръки:

  1. Останете възможно най-дълго време в домовете си. В момента са забранени разходката и спортуването в паркове и градини, дори и за сам човек. С приятелите и близките си за този период лесно може да се свързвате с телефон или по интернет. Когато се наложи да излезете навън, обмислете с родителите или близките си как да го направите. Внимавайте с кого и как контактувате. Избягвайте срещи с много на брой хора, защото така рискувате някой от тях да е болен и да ви зарази.
  2. Мийте ръцете си често, задължително при прибиране вкъщи, като използвате сапун и вода или гел за ръце на алкохолна основа.
  3. Използването на медицинска маска се препоръчва, ако имате респираторни симптоми (кашлица или кихане), за да предпазите околните. Ако нямате симптоми, няма нужда да носите маска. Ако се носи маска, тя трябва да се постави правилно, за да се гарантира нейната ефективност и за да се избегне рискът от предаване на вируса. Само носенето на маска не е достатъчно за спирането на инфекцията. То трябва да се съчетава с често миене на ръцете, покриване на лицето при кихане и кашляне и избягване на близък контакт с всеки, който има симптоми на настинка или грип (кашляне, кихане, висока температура). Обадете се на личния си лекар, ако имате висока температура, кашляте или изпитвате затруднения в дишането. Той ще ви каже как да действате при необходимост.
  4. Информирайте се за развитието на болестта в България и по света и за препоръчваните мерки само от проверени източници: Министерство на здравеопазването, водещите телевизии /БНТ, БТВ, Нова и др./, Световната здравна организация, УНИЦЕФ и др. Един добър научен сайт с актуални новини по темата е: https://covidresource-bg.org/ А тук може да видите и образователния клип на сайта Уча.се за вируса и мерките, които трябва да спазвате: https://www.facebook.com/Ucha.se/videos/146328196721651/
  5. Слушайте съветите на родителите и хората, които се грижат за вас, защото те ви мислят доброто и искат да ви предпазят от възможни опасности.

Докато трае извънредното положение в страната, може да използвате това време за полезни за вас неща. Може да развивате нови умения в интернет, да четете книги, да гледате филми и онлайн постановки, да слушате любимата си музика, да посещавате онлайн световни музеи, да развиете твореца в себе си чрез хоби  или да пренаредите стаята си – все неща, за които в ежедневието не ви остава много време заради различни ангажименти. Не се самонавивайте, че ви е скучно. Има толкова много неща за правене.

Добрата новина е, че училището продължава с помощта на онлайн ресурси за дистанционно обучение. В ПГРЕ „Г. С. Раковски” работим в две платформи, до които имате достъп: https://gre-obuchenie.com/ и https://classroom.google.com/. Учителите   могат да се свързват с вас чрез различни приложения за чат и видео срещи, както и като ви насочват към използване на различни електронни учебници и образователни ресурси. Първата седмица за всички нас беше трудна, но сме радостни от споделеното от вас в анкетата, че  една голяма част са позитивно настроени  и удовлетворени от дистанционното обучение, бързо се ориентират по отделните предмети и се справят на едно добро ниво.  Ще продължим да работим и да се развиваме в тази посока, така че ще ви бъдем благодарни за всяка обратна връзка и разумни предложения за оптимизиране на работата. Има ученици, които все още не се включват с пълен капацитет и ги молим да споделят от какъв характер са проблемите им, за да търсим заедно решение.

Продължителната изолация вкъщи може да е сериозен стрес за някои от вас. Ако чувствате, че трудно контролирате емоциите си, изпадате в продължителни състояния на тъга, гняв, раздразнение, страх, не се колебайте да потърсите училищния психолог Калинка Мишинова, която също работи дистанционно. Може да се включите в групата „Открий своя потенциал” –https://www.facebook.com/groups/423434044950942/  във фейсбук и на лично съобщение да се договорите за индивидуална консултация с нея.

Училищно ръководство на ПГРЕ „Г. С. Раковски” – Бургас