Посланикът на Кралство Испания на посещение в гимназията

Spread the love

На 13.02.2020г. на посещение в ПГРЕ „Г. С. Раковски“  беше испанският посланик Н.Пр. г-н Алехандро Поланко.  Той беше придружен от Съветника на посолството г-н Хосе Андрес Сантос и Съветника по културните въпроси г-жа Ангелес Аластруе. Тримата бяха посрещнати от г-жа Неди Абрашева и г-жа Елена Кирова – заместник-директори по учебната дейност в гимназията, както и от учителите по испански език.

В началото на срещата с учителите и учениците от испанските паралелки г-жа Неди Абрашева приветства високопоставените гости, благодари им за оказаното внимание и изрази увереност, че партньорските ни отношения ще се задълбочават и ще се развиват пълноценно и в бъдеще. След това г-жа Росица Пенчева – председател на методическото обединение по испански език – представи училището с кратка презентация, като наблегна на добрите практики при изучаването на испански език и на успехите на учениците от испанските паралелки в националните олимпиади и състезания.  Двете испански песни в изпълнение на вокалната група под ръководството на г-жа Христина Целова и на дуета Габриела и Яна от 9.клас повдигнаха настроението на аудиторията. Талантливите актьори от театралната трупа на испански език под ръководството на г-жа Мириам Рекена развеселиха присъстващите с откъс от пиесата, с която ще представят гимназията след броени дни на Националния конкурс за училищен театър на испански език. С едно стихотворение на испански език и една красива народна песен учениците демонстрираха разнородните си умения и таланти.

След артистичния поздрав на учениците Н.пр. Посланикът на Кралство Испания изрази своята радост да се запознае лично с ученици с интереси в областта на испанския език и култура. Призна, че в политическите му задължения има много срещи – приятни и не особено приятни – и подчерта, че тази среща за него е една от най-приятните. Поздрави учителите за качествената им работа и учениците за високото ниво на овладяване на испанския език. Накрая, в контекста на представения откъс от пиесата на испански, заяви своята убеденост, че няма сила, която да убие културата. Именно културното многообразие е най-голямото богатство, за което всички ние трябва да се грижим, трябва да опазваме и да развиваме.

Последваха въпроси на учениците за културните връзки между България и Испания, за възможностите за образователен обмен, за отношението на испанците към емигрантите в страната, за впечатленията на г-н Поланко от България… Гостът беше впечатлен от активността на учениците и ги поздрави за многостранните им интереси.

Срещата продължи във френския център на гимназията с преподавателите по испански език, където бяха обсъдени конкретни проблеми, свързани с преподаването, както и различни възможности за ползотворно сътрудничество. Посланикът заяви, че ако има добри проекти и дейности от страна на испанската секция в Бургас, посолството е насреща, за да бъде активен партньор. Учителите изразиха своето мнение относно факта, че липсва подробна и ясна информация за учениците, които искат да продължат своето образование в Испания. Гостите обясниха кои са стъпките, които трябва да се следват. Всички се обединиха около идеята, че езикът е мост, който свързва хората и създава условия за съвместно развитие и градеж.

Интересната и полезна среща завърши с общи снимки и пожелания за по-интензивни и ефективни отношения.