Посещение на научно-образователния фестивал „Намереното поколение“

Spread the love

На 24-25 януари 2020 г. група ученици от клуба по кариерно ориентиране  „Открий своя потенциал“ в ПГРЕ „Г. С. Раковски“, водени от  ръководителя на клуба г-жа К. Мишинова, посетиха град София и взеха участие в научно-образователния фестивал „Намереното поколение“.

Как да свържем науката с практиката? Лесно ли се създават прогнозите за времето? Можем ли да правим опити в кухнята? Кои професии ще изчезнат, а кои ще се появят? Как да разбера кои ще са подходящите за мен? Дали ще ни превземат роботите? Това са част от въпросите, на които този фестивал се опита да отговори с помощта на професионалисти от различни области на научното познание: преподаватели от университети, ръководители на националните отбори по природни науки, предприемачи от софтуерни и  образователни компании, представители на неправителствения сектор.

На форума нашите ученици имаха възможност да участват в различни работилници, да наблюдават химични и физични експерименти, да изпробват нови образователни приложения и тестове за професионално ориентиране, както и да се запознаят с различни видове роботи. Всички се включиха и в лекционния модул и бяха силно впечатлени от Мат Ларсън-Доу от WWF, който говори за необходимостта да опазим планетата си, Георги Първанов от CTeam, който представи професиите на бъдещето и уменията, които ще са необходими на младите хора, за да се подготвят за тях. Явор Денчев от Детски научен клас и Наско Стаменов от Корпус за бързо гърмене показаха, че обучението по природни науки може да бъде много забавно и че можем да превърнем всяка класна стая в лаборатория. Гари Роуландс от STEAM Powered представи STEAM подхода за обучение, който надгражда STEM обучението и го свързва с изкуството. Само по този начин учениците могат да развият уменията на 21 век: креативност, решаване на сложни проблеми, критично мислене, комуникативност и емпатия.

Участието в такива събития силно вдъхновява младите хора и подпомага тяхното кариерно ориентиране.

Благодарим на сдружение „Апетит за образование чрез практика“ за прекрасната организация и съдействие за нашето посещение!