Национална седмица на четенето

Spread the love


През Националната седмица на четенето (23-27.10.2017г) в ПГРЕ „Г.С.Раковски“ – Бургас бе организирана среща на ученици от ХІ и ХІІ клас с писателката Мария Донева.
Г-жа Донева е сред 13 автори, участващи в програмата “Писател назаем”, която е кампания на най-голямата специализирана медия за книги и четене в България “Аз чета”. Целта на проекта е ученици от поне 100 гимназиални класове в цялата страна да се срещнат със съвременни български автори и да “видят” учебната програма по литература по един нов, различен и модерен начин.

Срещата се проведе на 26.10.2017г. от 9.30 часа в залата за тържества. Темата “ Да обикнем книгите „, предварително избрана от организаторите ( г-жа К. Мишинова, К. Чиликова, Е. Кирова), провокира писателката да сподели личния си опит на творец и читател. Емоционалното и присъствие на сцената създаде непринудена атмосфера и позволи магията на книгите да бъде почувствана от присъстващите ученици и учители. Те аплодираха откъса от поемата “ Зайците“ в изпълнение на авторката, както и нейните произведения в изпълнение на учениците Лора Георгиева и Продан Кралев от ХІб клас. Приятна изненада за г-жа Донева бяха и илюстрациите по нейни стихотворения, подготвени от ученичките Дона Борисова и Орнела Павлова от ХІа клас. Събитието бе отразено от екип на БМТ (Бургаска младежка телевизия)- Давид Сукнаров и Мила Николова, ученици от ХІа клас, и журналиста от „24 часа“ – г-жа Тони Щилянова (родител на Силяна Щилянова, ученичка от ХІа клас). Срещата с г-жа Мария Донева ни убеждава, че “писател” не означава “черно бяла снимка в учебника”.

Срещите на ученици от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ – Бургас с писатели са ежегодни и доказват, че съвместната работа на учители и писатели ще разшири хоризонтите и разбирането на учениците за литература, полезни са и за професионалното им ориентиране.

галерия
галерия

Поетеса от Стара Загора гостува на бургаски ученици