МЕСЕЦ НА ФРАНКОФОНИЯТА В ПГРЕ „ Г. С. РАКОВСКИ “ – БУРГАС

Spread the love

През месец март, в Гимназия за романски езици, отново беше оживено и празнично. В контекста на Франкофонията, ученици и учители съвместно с Алианс франсез и Френски културен институт, подготвиха пъстър калейдоскоп от тържества, състезания, кулинарни изкушения и изненади.

Началото бе поставено с прожекция на филма „Размер за любов” към който проявиха интерес всички франкофони от града.

След това, учениците от ПГРЕ участваха в „Шампионат по правопис”, „Маратон по писане”, „Златно перо”, „Франкофонско рали”.

За втора поредна година, наши ученици организираха „Кажи ми една дума на френски” и провериха какво знаят жителите на нашия град на френски език.

Кулминацията бе поетичната вечер „Стиховете на Жак Превер”, на която наши възпитаници изпълниха едни от най-популярните френски стихове и шансони, подкрепени от техните приятели от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”.

Месецът на Франкофонията бе и повод да съпоставим знанията на нашите възпитаници с тези на ученици от другите гимназии в страната в състезанието „ Предизвикателството да четем”.

Най-малките възпитаници премериха силите и познанията си по френска култура и цивилизация в станалото вече традиция „ Франкофонско рали”.

Към празничните мероприятия се присъединиха и Гимназия по туризъм „ Асен Златаров“ с Кулинарно ателие „Фондю“ и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с „ Ателие Франкофония 2017“.

Всички инициативи са обвързани и с приоритетите на програма Еразъм+ и инициативите посветени на тридесет години от нейното съществуване. Стрмежът ни е да насърчаваме формирането на европейско самосъзнание и да подпомагаме осъществяването на социална и образователна интеграция на младите хора.

.

 

Soirée poésie – galerie

Dis-moi un mot français – galerie

Rallye francophone – galerie