Първа мобилност по проект HEARTH

Spread the love

В седмицата от 20 до 24 март се осъществи първата мобилност по проект HEARTH /Health, Earth, Agriculture, Recipes and Technology at Heart/ финансиран от програма Еразъм +. Четири ученика  от ПГРЕ „Г.С.Раковски“, придружавани от един преподавател, получиха възможност да участват в поредица от дейности по проекта в гр. Савона, Италия, заедно със съученици от Малта, Полша, Словакия и Италия.

Както се вижда от името на проекта, Health, Earth, Agriculture, Recipes and Technology at Heart, всички дейности са насочени към Земята и нейното умно използване, използването на Технологии, Здраве и  Рецепти за здравословно хранене и всичко това направено със Сърцето!

Усетихме Сърцето още със сърдечното посрещане на летището в Бергамо! Италианските ни домакини се бяха погрижили да се почувстваме добре още със стъпването ни в Италия и бяха изпратили да ни посрещнат на 300 км. от Савона. Табелата с логото на проекта и на програмата Еразъм + беше в ръцете на преподавателят Г-н Маурицио Агаменоне и вечно усмихнатия Чела, ученик от ISS BOSSELI – ALBERT, нашите домакини от Савона.

В очакване на останалите партньори имахме възможност да разгледаме историческата част на Бергамо, както и да усетим атмосферата на един изключително красив град в северна Италия с улици изпълнени с местни и туристи, много атракции, оживление и шум, така, както само в Италия може да се случи… в неделя!

Работен понеделник и работна седмица по проекта в Савона. Домакините успяха да съчетаят полезното с приятното и работната част от седмицата премина неусетно, изпълнена с посещения, дискусии, срещи и най-важното, постоянни контакти и обмяна между участниците от различните националности. Малкото ми притеснения, като придружаващ преподавател, изчезнаха още първата сутрин, когато видях усмивките на Анелия, Виолета, Иван и Радо! Не им беше необходимо много време да се слеят със своите италиански домакини за което допринесе и възможността да бъдат постоянно с тях, както в учебни часове, така и в свободното време или времето за посещения, срещи, презентации.

Ще спомена само някои от дейностите, които домакините бяха включили в програмата – посещение на парници за босилек, фотоизложба със снимки характерни за страните партньори и отнасящи се до темата на проекта и презентации от учениците, представяне на италиански кооперативи, производители на храни в региона.

Pesto Genovese или песто произведено в региона на Генуа е една от запазените марки за региона. Проследихме и минахме по пътя на Пестото, от Парниците високо на хълмовете с прекрасна гледка към Лигурско море /част от Средиземно/, където много производители отглеждат ароматен босилек, през производителите на зехтин и след това на песто, до вкусен обяд след една дълга, но преминаваща през райски кътчета, разходка, обяд разбира се със спагети подправени с песто, направено от босилека на парниците, които посетихме.

Фотоизложбата беше прекрасен повод всички партньори да опознаят земята от където идват техните съученици. Всички участници бяха подготвили кратки презентации със специфични особености на мястото, където живеят и направиха връзката с тематиката на проекта HEARTH.

За Бургас и за ПГРЕ „Г.С.Раковски“ това посещение може да постави едно ново начало. След разговори с нашите домакини стигнахме до идеи свързани с „Побратимяване“ на Бургас и Савона и до осъществяване на двустранни ученически обмени между ПГРЕ „Г.С.Раковски“ и ISS BOSSELI – ALBERT.