Пилотен проект на Апелативна прокуратура

Spread the love

В ПГРЕ „Г.С.Раковски“ стартира пилотен проект на Апелативна прокуратура Бургас срещу киберпрестъпленията

Магистрати, полицаи и общинари съветват учениците как да се пазят в интернет

Какви опасности крие интернет, какво е секссторшън и как да не станат жертва на киберпрестъпления бяха основните теми на първата среща на прокурори, полицаи и общинари с деветокласници от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ в Бургас на 24 януари.

Гимназията за романски езици стана домакин на събитието, за което в Бургас пристигна говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.

„Специлно съм изпратена от главния прокурор, за да подрепя иницативата. Въпреки че децата ни са уверени, което принципно е добре, не са запознати с всичко онова, което може да им се случи. Длъжни сме съвместно с МВР и общината да ги предпазим да не станат жертва на престъпления, нито да извършват престъпни деяния“, сподели Румяна Арнаудова.

„България е на пето място в света по скорост на интернет. Внимавайте какво публикувате, защото всичко остава като кеширана версия“, призова зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.

Тя изнесе данни, че киберпрестъпленията са сред трите основни направления /след тероризма и финансовите престъпления/, по които работи Европол.

Шефката на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни Десислава Василева цитира изследване, според което са засечени 33 милиона фалишиви профила в интернет.

Тя обърна внимане на т.н. сескссторшън – изнудване на непълнолетни, които са били подмамени от педофили да се снимат разголени пред уебкамерите си.

Как да пазят паролите си и какво е фишинг измама разказа Ваня Кънева от Икономическа полиция в ОД МВР Бурга.

„Това е изключително важна среща. Ние работим много добре с прокуратурата, с полицията и общината. Благодарим на г-жа Арнаудова, че дойде в Бургас, за да присъства на събитието“, каза директорката на гимназия Радостина Георгиева.