ИНИЦИАТИВА „ЖУРНАЛИСТИ В УЧИЛИЩЕ”

Spread the love

ГАЛЕРИЯ

На 16.06.2016г. учениците от Гимназия за романски езици „Г.С. Раковски“ се срещнаха с един от водещите разследващи журналисти Росен Цветков от БТВ. Срещата се проведе в рамките на кампанията „Журналисти в училище“, организирана от фондация Работилница за граждански инициативи. Основната цел беше учениците с интереси в медийната сфера да се запознаят със същността на журналистическата професия, да научат повече за ключовите умения и качества на успешния журналист.

След краткото експозе на Радина (Х клас), представящо на присъстващите госта и неговите професионални успехи, Михаела (IX Г клас) и Живко (VIII Б клас) направиха своеобразна „визитна картичка“ на гимназията. Въвеждащите думи на водещите бяха отправени на фона на презентация, изработена от Александър (VIII В клас), събрала най-доброто от фотографиите на журналиста и откъси от негови изказвания.

На многобройните въпроси на учениците журналистът отговори търпеливо, изчерпателно и с чувство за хумор. Той сподели интересни моменти от журналистическата си кариера, разказа подробности „от кухнята“ на журналистическата работа. Учениците, които бяха гледали филми на Росен Цветков, го провокираха да поговори по темите за телефонните измами, за купуването на гласове по време на избори, за мистерията около една самолетна катастрофа. Те се убедиха, че за да си добър разследващ журналист, е нужно голямо хладнокръвие, много съобразителност, упоритост, способност за импровизация и актьорски талант. Но от целия комплекс от задължителни качества най-важното е самообладанието.

На финала Росен Цветков даде своята „рецепта“ за успех не само в професията, но и в живота. Неговият лаконичен съвет беше: „Не се отказвайте! Каквото и да става, вървете напред и търсете други начини, опитвайте пак и пак! Бъдете упорити в преследването на целите си!“

Времето не стигна, за да могат всички желаещи на задоволят любопитството си, но присъстващите изразиха своето задоволство от разгърналия се диалог. Срещата приключи с общи снимки за спомен, с благодарности и пожелания за други подобни изяви.