XXXIII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ТЕАТЪР НА ИСПАНСКИ ЕЗИК Прага, 18-22 април 2016

Spread the love

След една интензивна, продуктивна и невероятна седмица на театъра в Прага, настъпи моментът да направим една кратка равносметка на преживяното там.

Всеки следобед присъствахме на театралните представления на различните страни участници в този фестивал: Словакия, Чешка Република, Унгария, Румъния, Полша, Росия и, рабира се, България, която бе представена от нас, театралната трупа към ГРЕ „Георги Стойков Раковски“ и СОУ „Паисий Хилендарски“, гр. Дупница. Станахме свидетели на голяма професионалност при поставянето на постановките, както и на невероятен испански език. Мисля, че всички научихме по нещо ново, както ученици, така и учители. А също така, създадохме и нови приятелства.

Също така имахме удоволствието да присъстваме на конференция, свързана с театрални дейности на испански език, водена от г-н Хосе Луис Алонсо де Сантос, известна личност от испанската сцена пре 70те години. Имахме културни посещения на различни институции например, Националния Театър на Прага, сградата на Кметството, Катедралата, замъка… и дори присъствахме на прием, даден от  Негово превъзходителство Посланикът на Испания в Прага, където учениците имаха честта да се запознаят с Посланикът ма Република България в Чехия.

И накрая, но не последно място, бих искала да изтъкна невероятното поведение на нашите ученици: Ангел, Димана, Симона, Стоян, Валентин, Натали и Жени, които се възползваха от предоставената им възможност, а именно, театър и език, испански език; изкуство и общуване. Благодаря на всички, които направихте възможно това невероятно преживяване. И също благодаря на театъра, на тази „поезия, която излиза от книгата и се превръща в човек; и като такъв говори, крещи, плаче и се отчайва (…) Федерико Гарсия Лорка

Шияна Соя Лагоа