Празници на Франкофонията 2014

Spread the love

За пореден път, ГРЕ „ Г.С.Раковски” – Бургас отбелязва дните на Франкофония 2014 с богата и разнообразна програма от мероприятия.

Още в началото на месец март, журналисти от радио „Фокус” интервюираха наши възпитаници отличили се с постиженията си на различни конкурси и състезания по френски език.

Учениците от 9, 10, 11 и 12 клас участваха в « Marathon d’écriture » и с помощта на 10 ключови думи създадоха съчинения в проза и поезия на тема « La jeunesse porte en elle le carnaval de l’esprit, des sens et du corps ». Пламен Бонев, ученик от 12-в клас, бе удостоен със специалната награда на националното жури към «  Institut Français » – София.

В рамките на мероприятията бе и конкурсът по превод. В продължение на 4 часа, участниците трябваше да преведат от френски на български език откъс от Emmanuelle Cordoliani, озаглавен « Ascension des Balkans ».

Всяка година, с помощта на «  Institut Français » – София, нашите възпитаници се подготвят и участват в състезанието « Défi lecture ».

Целта е, най-напред, да се запознаят с творчеството на четирима съвременни френски автори, които пишат прeдимно за младежката аудитория.

Вторият етап представлява състезание между екипите на гимназиите от цялата страна, в които се изучава френски език.Тази година нашите участници, подготвени и ръководени от Александра Брелеа, се класираха на второ място.

Заключителният етап включва среща с един от авторите, с чиито произведения са се запознали учениците. На 21 март, гост в ГРЕ „ Г.С.Раковски” – Бургас, беше авторката на «  Douce nuit , minus » Sylvie Deshors.  В продължение на няколко часа, на френски език, се проведе дискусия по основните теми в романа и по проблеми, сходни за младите хора във Франция и България. Наш гост бе и Stéphanie Dumortier – Attachée de coopération pour le français към «  Institut Français » – София.

Традиционно е и международното състезание « Plume dor », анимирано от Вера Владова и носещо, всяка година, една от много престижните награди на представител от нашето училище.

Театралната ни трупа, ръководена от Райна Александрова и Александра Брелеа, участва в прегледа на франкофонския театър, който ще се проведе в Стара Загора в края на месец март.

Господин Николай Николов – преподавател по информатика на френски език – изготви интерактивен въпросник в Интернет, който включва въпроси от френската цивилизация и литература. Той може да бъде намерен  на следния адрес :

http://fr.quizity.com/play/quiz/15781/Quiz_de_la_francophonie_culture_france_civilisation

Мероприятията, ще завършат с «  Rallye  francophone », в което ще вземат участие учениците от 8 клас.

Всяка година дните през месец март, посветени на френския език и култура, внасят много настроение, мотивират ученици и учители, носят нови отличия, прявят  нашето училище все по-реномирано и желано.

Галерия

[iframe src=“https://onedrive.live.com/embed?cid=957A14C689B6293B&resid=957A14C689B6293B%21221&authkey=AMlOVXbvoiCuiOY“ width=“165″ height=“128″ frameborder=“0″ scrolling=“no“]