Нов успех на ХIV национален конкурс на испанския театър

Spread the love

И тази година наши ученици участваха във фестивала на испанския театър, организиран от образователния отдел на Посолството на Испания, който се проведе на 15 и 16 февруари в Театър София. Във фестивала взеха участие 18 училища от страната, в които се изучава испански език като първи или втори чужд език. Постановките бяха разнообразни и включваха както интерпретации на пиеси от велики майстори на словото като Сервантес и Лорка, така и авторски пиеси, написани от някои от наставниците на младите театрали, техните испански преподаватели.

Тъкмо такава беше и постановката, с която се представиха нашите ученици,Aquí huele a tigre”, една чудесна малка драма на абсурда, разказваща по занимателно-зловещ начин за взаимоотношенията и проблемите на младите хора днес. Под вещата режисура на автора и майсторското озвучаване на Тони Атанасова,  нашите актьори се представиха отлично. След представлението бяха похвалени лично от г-жа Селия Арана не само за изпълнението си, но и за чудесния си испански език.

Фестивалът приключи с празничен концерт, изпълнен от ученици от софийските училища, изучаващи испански език, и церемония по награждаването, на която присъства и Посланикът на Испания. За наша радост, съставът на ГРЕ „ Г. С. Раковски” – Бургас се класира на трето място след Варна и Русе. Учениците и техните ръководители получиха грамоти и предметни награди.

Благодарим на автора Рубен Гарсия Гомес и на младите актьори Деница Димова, Станислава Шаренкова, Стела Бачийска, Тони Атанасова,  Стефан Данев, Петър Кънев  от 11 клас и Ивета Патърова и Валентин Праматаров от 9 клас за чудесното представяне. Желаем им нови творчески успехи и още по-успешно представяне на следващия фестивал през 2014 година.

Благодарим и на организаторите, защото подобни форуми дават възможност на преподавателите и децата с общи интереси да общуват и обменят опит, мотивират ги да се развиват и да използват езиковите си умения в реална обстановка, а също така са един прекрасен начин за популяризиране на испанската култура.

Нина Патерсън

от името на ръководството на ГРЕ