Европейски ден на езиците

Spread the love

На 27 септември всички осми класове се събраха на Охлюва. Директорът г-жа Радостина Георгиева поздрави новопосъпилите с няколко думи по случай международния ден на езиците като ги приветства за избора им на училище. В словото си тя подчерта, че ГРЕ „Раковски” е единствената гимназия в Бургас, която предлага възможност за усвояване на толкова много езици и напомни важността и необходимостта от владеенето на чужди езици в днешно време. После, под аплодисментите на публиката, раздаде сертификати на учениците, взели успешно теста Пиърсън.
            По време на програмата, която бяха подготвили учениците от горните класове, г-жа Георгиева представи преподавателите чужденци, които също присъстваха на тържеството и благодари на всички колеги – учители по езици за тяхната „просветителска” мисия и всеотдайна работа.
            В тържествената програма бяха включени песни на всички езици, изучавани в гимназията, поднесени на възторжените „подгответа” от „големите” с много емоция. Между отделните изпълнения водещите разиграваха викторина с публиката.
Най-голямото предизвикателство за „зайците” беше задачата им да подредят известна мисъл на великия френски философ Волтер на всеки от петте езика – френски, италиански, испански, английски и български. За целта асистенти раздадоха на произволно избрани от публиката осмокласници картончета с отделни думи от съответната фраза на различните езици. Учениците трябваше да разпознаят на какъв език е написана думата на тяхното картонче, да я занесат при флага на държавата – представител на езика, и там, с помощтта на преподавателите-консултанти по съответния език, изречението трябваше да бъде „сглобено”.  Естествено, най-бързо се справиха „състезателите” от „българския” отбор и изречението на български език спечели първото място. Награди имаше за всички участници.
Финалът буквално изправи на крака публиката, която се включи в последното от прекрасните изпълнения на фолклорния състав на г-жа Пепа Запрянова и на фона на украсената със знаменца на държавите-членки на Европейския съюз сцена на Охлюва се изви шарено българско хоро.