Проект Коменски

Spread the love

В рамките на двустранен проект „ Културното наследство и европейската идентичност” по програма Коменски    22   ученици от нашата гимназия  посетиха  италианския лицей „ Матео Цицероне” в гр.Формиа, Италия   от 16 до 26 май.

Очаквайте материали през следващата седмица относно:

Програмата на посещението

Дейностите по осъществяването и

Впечатленията на учениците и учителите

И много снимки и видео записи на изявите на нашите ученици!

                                               От Ръководството

УЧЕНИЦИ ОТ ГРЕ „Г.С.РАКОВСКИ” ОТНОВО В ЕВРОПА ИЛИ

ЛЕСНО ЛИ СЕ ГРАДИ ЕВРОПЕЙСКО СЪЗНАНИЕ И САМОЧУВСТВИЕ

            Двадесет и двама ученици от ГРЕ „Г. С. Раковски”- гр. Бургас получиха поредна възможност да се почувстват пълноценни граждани на Европа. От 16 до 26 април те преживяха десет незабравими дни в Италия. Това се случи благодарение на опита, компетентността и контактите на техните преподаватели г-жа Дарина Костова и г-жа Джузепина Наппи, които разработиха и спечелиха двустранен проект „Културно наследство и европейска идентичност” по програма Коменски с италианския лицей „Матео Цицероне” в град Формия.

            За осъществяване на дейностите по проекта бяха поканени да участват ученици с доказани способности в различните сфери на изкуството – музика, танци, театър, литература, рисуване. Тъй като в гимназията учат почти хиляда ученици, задачата пред учителите по музика, изобразително изкуство и литература да подберат само двайсетина беше изключително тежка. Наред със способностите на децата трябваше да е налице и желание за работа и за изява, както и силно изразено чувство за отговорност към поетите ангажименти. Учениците с ентусиазъм се включиха в коледния концерт, в изработването на новогодишен календар, на поредица от презентации, в конкурса за лого на проекта, писаха есета на различни езици, запознаха се по електронен път с учениците от училището в град Формия и като награда за положените усилия най-активните бяха поканени да прекарат десет дни в семействата на италианските ни партньори.

            Посрещането на летище Фиумичино  край Рим беше вълнуващо. С радостни възгласи домакините разпознаваха и поздравяваха своите гости. Чуваха се реплики на италиански, на френски, на английски – същинско вавилонско стълпотворение. Важното обаче беше, че нямаше и следа от неудобство, от страх или недоверие. Общите нагласи бяха по-скоро любопитство и желание за взаимно опознаване. Те се осъществиха още на следващия ден в училището. Там българските гости бяха посрещнати и поздравени от директора на лицея, а няколко часа по-късно бяха приети и от заместник-кмета по култура в общинската администрация. Госпожа Р. Георгиева – директор на ГРЕ „Г. С. Раковски” – едва смогваше да отговори на всички любезни жестове на италианските си колеги. Въпреки че официалният език на проекта е френски, домакините превеждаха и на английски език.

            Последва богата и разнообразна културна програма – посещение на Вечния град Рим; разходка в градините и в апартаментите на двореца Касерта, строен по подобие на Версай; разглеждане на най-големия музей на открито – град Помпей – и изкачване на вулкана Везувий; запознаване с малко известния, но интересен град Позуоли; обиколка на Неапол; потапяне в старинната атмосфера на курортното градче Сперлонга и крайбрежието на Одисей… Трудно е да се изброят всички изненади, невъзможно е да се изразят накратко всички емоции и впечатления. Интерес предизвика и демонстрацията на уменията на ученици и учители от училището по хотелиерство, истинска атракция беше шествието в Гаета на хора в костюми от Средновековието.

            Емоционалната кулминация на десетдневния престой обаче несъмнено беше съвместният концерт, посветен на деня на Европа. Събитието събра в сградата на театъра в град Гаета ученици, учители и родители. Празникът беше открит с химна на Европа, изпълнен от участниците на немски, на италиански и на български език. Последваха изявите на бургаските ученици, които показаха висока класа. Благодарение на професионализма на г-жа Пепа Запрянова – музикален педагог и преподавател по музика в ГРЕ „Г. С. Раковски” – децата демонстрираха завидни умения да пеят, да танцуват и да забавляват публиката. Народни песни и танци, скечове на италиански език, изпълнения на френски и италиански хитове, брейк, спортни танци – всяко изпълнение предизвикваше буря от аплодисменти и одобрителни възгласи сред публиката. Накрая г-жа Запрянова се присъедини към своите възпитаници и заедно направиха изключителен финал на българската част от програмата. Концертът продължи с изпълненията на италианските ученици, които свириха, пяха и танцуваха с настроение и вдъхновение въпреки някои дребни технически проблеми. Близо три часа публиката подкрепяше талантите на сцената, чиито изпълнения бяха записани и излъчени от местната телевизия и в най-скоро време ще бъдат качени в Интернет.

Неусетно отлетяха десетте дни. Макар и за кратко те дадоха възможност на учениците от Италия и България да се почувстват „единни в многообразието” от езици, вкусове, навици, потребности и възможности. Раздялата беше трудна, но не и трагична, защото работата по проекта продължава. Предстоят още много дейности и инициативи, а в средата на 2013 година очакваме италианските ни партньори да бъдат наши гости тук, в Бургас. Така раздялата всъщност се оказва едно ново начало. Дано то открие още пътища за повече ученици да формират европейско мислене, култура и самочувствие на знаещи и можещи творци.

                                                                                                          Е. Кирова