Месец на Фракнофонията

Spread the love

                Вече десет поредни години в  ГРЕ „ Г.С.Раковски” – Бургас, празнуваме събитие от международна значимост  –  франкофонията. Дейностите, които се организират в сътрудничество с Френския Културен Институт в София и с Алианс Франсез,започват на 2 март  и ритмично изпълват ежедневието ни до края на този месец.
През настоящата година избрахме да започнем с конкурс по превод, който се провежда  за втора година и на който, през 2011, спечелихме голямата награда на Френския Културен Институт и издателство Колибри. В първия етап се включиха 20 ученици , а петима продължават напред. Надяваме се те да затвърдят завоюваните позиции.
Нестандартна и запомняща се за цял живот ще остане срещата с господин Ришар Лескюр – доцент по лингвистика и фонетика, аташе по образователно сътрудничество и заместник-директор по сътрудничеството и културната дейност във Френски културен институт в София и Antoine Dufeu – френски поет, с когото младите творци от ГРЕ „ Г.С.Раковски” дискутираха и твориха поезия.
На 9 март Маратонът по писане привлече много ученици с интересната си тема: „Личността и характерът на човека”. В него участваха 18 отбора, с различен брой състезатели.
На 20 март дванайсетокласници , под ръководството на госпожа Райна Александрова, подредиха изложба, посветена на 200 години от рождението на Виктор Юго.
Състоя се й конкурсът „ Златното перо”, в който взеха участие ученици от 10 и 11 клас.
На 21 март ,за пета поредна година, участвахме във „Франкофонско рали“, което започна  точно 11:00  в морската градина в Бургас. В надпреварата се включиха 6 отбора, всеки с по 4ма ученици.  Еуфорията бе голяма, а за финал ,с песни и танци закрихме събитието и ръководството на гимназията награди първенците.
Тази година имахме удоволствието да присъсътваме и на концерт, посветен на Франкофонията. Той се състоя  на 22 март в зала НХК. Възпитаниците на гимназията , в екип с преподавателите, доказаха, че освен умни са и талантливи.
Традиция е, в ГРЕ „ Г.С.Раковски”, да работят преподаватели от Франция. Кристина Рено, която тази учебна година преподава в гимназията,  организира  две ателиета –  първото, на  23 март , на тема как се пишат калиграми , а второто бе посветено  на областта Бретан, бретанската кухня, традиции и празници на региона.
На 29 март, ще се провете финала на състезанието „Défi lecture” (Предизвикателството да четем), което ще се състои във Варна. Гимназията ще представят четирима учиници – Десислава Личева и Мари  Славова от  9 клас, Цветелина Вълкова и Пламен Бонев от 10 клас
Международната организация на Франкофонията е основана на 20 март  1970г. Днес, в нея членуват 75 държави от всички континенти. България се присъединява към международната франкофонска общност  през 1991г.