Проект „Влажните зони – между земята и водата”

Spread the love

" Впечатления и …още нещо"

Впечатления от Рая 
Впечатления от Мерием

Използването и опазването на уникалните природни дадености при спазване на неприкосновени норми за хармония с околната среда са в центъра на този европейски образователен проект
В него нашето училище си партнира с учебни заведения от Франция,Италия и Норвегия, които познаваме добре след продължаващите за втора година дейности.
И все пак,винаги има нещо ново, нещо различно – работна среща в Бургас.
Предстоеше голямо предизвикателство – да представим България и нашия град на ученици и учители, които за първи път посещават Източна Европа.
Усилени месеци на подготовка – открити уроци, изложби, упорита работа в музеи и библиотеки, неспирен диалог в интернет пространството.
И настъпи денят !
Трепетите при посрещането на летище Бургас ще останат трайно в съзнанието на гостоприемните български семейства, които отвориха домовете си за деца, които виждаха за първи път и поеха отговорност за безпроблемния им престой в нашия град.
Също както и удовлетворението, че още от първата минута, гости и домакини почувстваха близост и топлина, които нарастваха всеки ден и станаха причина за сълзи и тъга в очите, когато срещата приключи .
Цялата природа откликваше на желанието ни да покажем нашето прекрасно крайбрежие в пълния му блясък.
Созопол, с галещите лъчи на слънцето, морската синева и златистия пясък !Как да устоиш на толкова хубост, когато идваш от Норвегия, където в началото на месец май температурите все още са около нулата, а има и дни, в които все още вали сняг…
Бургас , потъналата в зеленина и прохлада Морска градина, Несебър с уникалната архитектура и Слънчев бряг с първите си туристи!
Но доминантата в една работна среща по европейски проект са научно – изследователските дейности. Реализирането им стана възможно благодарение на сътрудничеството с Природонаучен музей – Бургас, защитена местност „Пода”, Център за наблюдение – Поморийско езеро.
Всички участници бяха подготвили и представиха  разработките си, тематично обединени около националната и интернационална  лексика, свързана с влажните зони.
Това бе и отправен момент към един уникален интерактивен урок, на английски език, подготвен и реализиран от госожа Нина Патерсън и госпожа Искра Тенева – преподаватели в ГРЕ „ Г.С.Раковски” – Бургас. Обединени в екипи от различни националности, всички участници в проекта имаха възможност да докажат колко много са постигнали и да докажат, че за тях, влажните зони вече не са абстракция, а гражданска позиция.
Не пропуснахме да отбележим и една много специална дата – 09.05.2012. Денят на Европа започна със среща в Община Бургас. Госпожа Атанаска Николова – заместник кмет  по Европейски политики и Околна среда – поздрави участниците,след което всички се запознахме с приоритетите на местното управление в областта на екологията и опазването на околната среда.
Последва „ Рали”, в което многонационални отбори трябваше да открият символите на ЕС, да изпеят химна на Европа , да докажат, че могат да работят в екип и да побеждават.
Последва внушителен концерт , в който представителите на Франция, Италия , Норвегия и България показаха на бургаската общественост, че могат прекрасно да рецитират, танцуват и пеят, защото са млади, интелигентни, отговорни и бъдещето им принадлежи.

   

    

    

    

     

Екипът на работната среща в Асколи Пичено – Италия.

    

Продукти

[iframe src=“https://r.office.microsoft.com/r/rlidPowerPointEmbed?p1=1&p2=1&p3=SDF73372FDE67647A2!311&p4=&ak=!AKWcfOMZhQRtFP4&kip=1″ width=“402″ height=“327″ frameborder=“0″ scrolling=“no“]
[iframe src=“https://r.office.microsoft.com/r/rlidPowerPointEmbed?p1=1&p2=1&p3=SDF73372FDE67647A2!312&p4=&ak=!AKsxnOmykwbyWmI&kip=1″ width=“402″ height=“327″ frameborder=“0″ scrolling=“no“]
[iframe src=“https://r.office.microsoft.com/r/rlidPowerPointEmbed?p1=1&p2=1&p3=SDF73372FDE67647A2!317&p4=&ak=!AH1xBkTRLUi6z3U&kip=1″ width=“402″ height=“327″ frameborder=“0″ scrolling=“no“]
[iframe src=“https://r.office.microsoft.com/r/rlidPowerPointEmbed?p1=1&p2=1&p3=SDF73372FDE67647A2!316&p4=&ak=!AAdG96gbp0g9SdU&kip=1″ width=“402″ height=“327″ frameborder=“0″ scrolling=“no“]